Direct naar content

Is een huis kopen nog wel van deze tijd?

Is een huis kopen nog wel van deze tijd?

De huizenprijzen stijgen de laatste jaren maar door en er lijkt geen eind aan te komen. Dat kan toch niet zo doorgaan? Waarom richten zoveel mensen zich op het maximale hypotheekbedrag? En is kopen eigenlijk beter dan huren?

Dat en meer hoor je in de eerste Geldpraat-aflevering: Is een huis kopen nog wel van deze tijd? Op deze pagina vind je achtergronden over de onderwerpen die we in de podcast bespreken, maar ook bonusmateriaal dat je nog niet gehoord hebt!

Deze content is beschikbaar na het accepteren van de cookies.

Te gast is …

Onze gast deze aflevering is Nibud-collega Marcel Warnaar. Marcel adviseert en doet onderzoek naar allerlei (geld)zaken die te maken hebben met huren en kopen. Daarnaast houdt hij zich onder andere bezig met koopkracht en financiële planning op de lange termijn, zoals pensioen.

Waarom wil iedereen zo graag een huis kopen?

In dit bonusfragment legt Marcel uit waarom het typisch Nederlands is om per se een huis te willen kopen en wat andere grote uitgaven zijn waar we voor lenen. En wilden Nederlanders eigenlijk altijd al huizen kopen?

Onderzoeken van het Nibud

  • De financiële positie van huurders in Amsterdam (2020)
    Bijna één op de vijf huishoudens in een sociale huurwoning in Amsterdam heeft het financieel gezien erg zwaar. En nog eens 24 procent is financieel gezien kwetsbaar. Bijna 60.000 Amsterdamse huishoudens, 42 procent van de sociale huurders, zit in een financieel gezien zorgelijke situatie.
  • Inkomenscriteria voor huurders (2019)
    Huurders hebben het financieel moeilijk. 50 procent heeft moeite met rondkomen, 40 procent ervaart financiële schaarste en 30 procent heeft betalingsachterstanden. Huiseigenaren in Nederland hebben het financieel gezien makkelijker, slechts 8 procent van de hypotheekbezitters heeft te hoge woonlasten ten opzichte van de normbedragen.
  • Hoe gaan mensen om met hoge woonlasten? (2019)
    Uit dit onderzoek blijkt dat een kwart van de huurders zulke hoge woonlasten heeft dat zij voor de overige uitgaven niet genoeg geld over hebben om de basisbedragen te kunnen betalen.

Nibud-nieuws over dit onderwerp

Nóg meer weten?

Bekijk dan eens onze informatie over kopen en huren op de Nibud-website.